Spanje

Spanje is dan wel een van de populairste vakantiebestemmingen van Europa, maar weet toch nog altijd te verrassen met heel wat verborgen schatten. Of u nu een fijnproever, een cultuurliefhebber of een onverschrokken ontdekkingsreiziger bent, de keuzemogelijkheden voor uw langverwachte reis zijn legio, van UNESCO-werelderfgoed en prachtige stranden tot culinaire verwennerij en een rijke natuur. 

Kustplaatsen die het bezoeken meer dan waard zijn! 

Spanje heeft bijna 8.000 kilometer kustlijn en 3.000 stranden waar reizigers kunnen ontspannen en genieten van de zee in een dromerige, natuurlijke omgeving. De Spaanse kust is een van de beste van Europa, en dankzij de uitstekende waterzuiverheid en de inspanningen voor milieu-educatie kregen al 589 Spaanse stranden de Blauwe Vlag toegekend.
In de Balearen bijvoorbeeld vindt u ongerepte baaien met blauwgroen water omgeven door bossen, de Canarische Eilanden herbergen dan weer ongerepte vulkanische stranden, en de kust van de Middellandse Zee heeft prachtige fijnzandstranden te bieden. 
Een kustvakantie in Spanje kan maar hoeft niet beperkt te blijven tot zonnebaden op het strand; u kunt er de zeilen hijsen en per boot spectaculaire plaatsen ontdekken, verse vis degusteren in de havenplaatsen, de zonsondergang achter een vuurtoren bewonderen, en zelfs aan boord overnachten. 
Doordat het land is omringd door de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee, is Spanje ook de ideale bestemming voor watersportliefhebbers. De zon schijnt er zo goed als het hele jaar door, en op bepaalde plaatsen zijn de weersomstandigheden simpelweg perfect voor watersporten zoals surfen, zeilen, duiken of windsurfen. 

 

EEN LAND VOL ARTISTIEKE WONDEREN

Laat u onderdompelen in een cultuur met een eeuwenoude geschiedenis en geniet van de artistieke rijkdom van Spanje. Ontdek het Arabische erfgoed in het Alhambra in Granada, bewonder de middeleeuwse rijkdommen van Avila of Cáceres, of aanschouw het aquaduct in Segovia of het Romeinse theater in Mérida als door de ogen van de Romeinen. Spanje rangschikt vierde op de lijst van landen met het meeste UNESCO-werelderfgoed dankzij het bijzondere erfgoed in wel 15 steden.

Bent u een kunstliefhebber? Wist u dat Spanje meer dan 1.500 musea telt en enkele van de belangrijkste collecties ter wereld bezit? U kunt er alles gaan bezichtigen, van klassieke kunst in het Prado Museum in Madrid tot de avant-garde in het Guggenheim Museum in Bilbao. In bijna elke stad of dorp zijn er museumparels te vinden die een bezoekje waard zijn. 
Spanje is ook een land van tradities en volkscultuur – maar weinig landen kunnen bogen op zo veel en zulke goede muziek-, theater- en filmfestivals.

 

ÉÉN WORDEN MET DE NATUUR

Spanje is door de UNESCO erkend als het land met de meeste biosfeerreservaten ter wereld. Er wordt veel belang gehecht aan natuurbehoud en duurzame ontwikkeling. Het land voert dan ook de Europese lijst aan van duurzame natuurgebieden en is erkend door het Europees handvest voor duurzaam toerisme.
Spanje telt 44 natuurreservaten en 16 nationale parken, van de vulkanische natuur van de Canarische Eilanden tot de uitgestrekte moerassen van het nationaal park Doñana (Andalusië) en van de indrukwekkende kliffen zoals de Cares-route (Asturië) tot de aparte, bijna magische woestijnvormen in Bardenas Reales (Navarra). Van bossen met artistieke aanblikken zoals het natuurpark Las Batuecas - Sierra de Francia (Salamanca) tot routes langs de oud-Romeinse heerweg Vía de la Plata. Van plaatsen waar u het geloei van herten kunt horen (in de bergen van Toledo of de Sierra de la Culebra de Zamora), tot plaatsen waar u flora kunt ontdekken die uniek is voor de Pyreneeën of de Teide (de hoogste Spaanse bergtop, op Tenerife). Bergen, vulkanen, moerassen, bossen, rivieren, valleien, kliffen, meren ... Spanje is verrassend, divers, en vol contrasten. 
Het land is het op één na meest bergachtige van Europa, wat maakt dat bezoekers er kunnen genieten van spectaculaire panorama's in natuurlijke omgevingen. U kunt ze ontdekken tijdens een dagtocht rond Kaap Finisterre (“het einde van de wereld”) in Galicië, of op de vulkaanroute op het eiland La Palma (Canarische Eilanden), op de duizelingwekkende Caminito del Rey (Malaga), tijdens een tocht over het hoogste punt van Gran Canaria met uitzicht op het naburige eiland Tenerife, bij de beklimming naar het kasteel in het nationale park van Monfragüe (Extremadura), terwijl u uitkijkt over de kloven van het nationale park van de Picos de Europa (Asturië en León), of tijdens uw tocht naar het meer van San Mauricio in het nationale park van Aigüestortes ...

IN SPANJE DRAAIT ALLES ROND PROEVEN ... VAN DRANK, ETEN EN ERVARINGEN

De Spaanse keuken is wereldberoemd omdat ze smaakvol, gezond, traditioneel, creatief en gevarieerd is, maar ook door de populaire restaurants en de sublieme gastronomie, met als bewijs de internationale erkenning van verschillende Spaanse chef-koks. Het befaamde gezonde mediterrane dieet is door de UNESCO uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.
Spanje heeft zijn positie als wereldleider in de gastronomie bestendigd dankzij de perfecte combinatie van klassieke en avant-gardistische keuken. Met bijna 250 Michelinsterren is de Spaanse gastronomie een van de meest gerenommeerde ter wereld.
De succesingrediënten zijn de olijfolie, de ibericoham en de Spaanse wijn – perfect voor een heildronk. Op (naar) Spanje!