Italië, Gastland van het Vakantiesalon 2019!

Eregast op deze 61e editie:

VERRASSEND ITALIË

Het hoeft niemand te verbazen dat 7 op de 10 Belgen al voor Italië kozen als vakantiebestemming. De zon, de bergen, de kunst en de gastronomie weten zowel gezinnen en vrienden als senioren te bekoren. Maar naast die klassiekers heeft de ‘laars van Italië’ nog heel wat andere troeven in huis, op maat van vakantiegangers die de platgetreden paden willen verlaten.

Het Vakantiesalon zet dit jaar 10 Italiaanse regio’s in de kijker en staat zo volledig in het teken van eregast “La bella Italia”.

Bestemming: Noord-Italië – Lombardije

 

EEN ODE AAN DE NATUUR ÉN AAN LEONARDO DA VINCI

Verwondering verzekerd bij het zien van het glooiende landschap, de imposante bergen en de prachtige meren van Lombardije, denk maar aan het Iseomeer en het Comomeer. En ook stadsmussen blijven allerminst onberoerd bij de aanblik van Milaan, het mekka voor elke modeliefhebber, waar Leonardo da Vinci dit jaar wordt herdacht, precies 500 jaar na zijn dood. Tijdens zijn creatiefste levensjaren was Milaan immers zijn thuis. Tijdens het herdenkingsjaar worden diverse tentoonstellingen georganiseerd waar nu al reikhalzend naar wordt uitgekeken. Leonardo – de ingenieur, de architect, de wetenschapper, de natuurwaarnemer – weet ongetwijfeld de hoge verwachtingen van de meest nieuwsgierige vakantiegangers in te lossen. Breng zeker een bezoekje aan het voormalige klooster van Santa Maria delle Grazie en bewonder in de refter Het laatste avondmaal, een van de beroemdste schilderwerken van de kunstenaar. Een weetje: Lombardije is ook een van de grootste kaviaarproducenten ter wereld.

 

Welkom in Noordoost-Italië – Friuli-Julisch Venetië

 

 

WELLNESS EN GASTRONOMIE OP HUN BEST, MET EEN OOST-EUROPESE TOETS

 

Friuli-Julisch Venetië is met zijn thermen en gastronomie een topbestemming voor wie het goede leven opzoekt. De beroemde San Daniele-ham hoeven we bijvoorbeeld al lang niet meer voor te stellen. Deze regio grenst aan Oostenrijk en Slovenië, en werd pas na de Eerste Wereldoorlog deel van Italië. Voordien behoorde het gebied tot het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, wat dan weer verklaart waarom het Duits en het Sloveens, naast het Italiaans, officiële talen zijn. Het historische centrum van Triëst baadt dan ook in een Oost-Europese sfeer. De stad doet denken aan Wenen of Boedapest, en telt tal van legendarische, historische cafés waar ooit heel wat kunstenaars en intellectuelen over de vloer kwamen. De geschiedenis van de koffie gaat er meer dan 300 jaar terug, en het beroemde koffiemerk Illy zag er het levenslicht. Kortom: een heuse baristaroute langs de beste koffiearoma's mag niet ontbreken!

 

Koers naar Centraal-Italië: Emilia-Romagna

 

VOOR NIEUWSGIERIGE GLOBETROTTERS

De regio Emilia-Romagna is een heus paradijs voor reizigers op zoek naar bijzondere landschappen. Waar aarde en zee elkaar ontmoeten, ligt het – volgens velen – meest vruchtbare stukje van Italië, maar er is meer. Vakantiegangers vinden er adembenemende landschappen en kunnen urenlang genieten van het ‘dolce far niente’, maar ze kunnen zich ook sportief uitleven, verdwalen in de deltamonding van de Po of wegdromen langs de Riviera Romagnola … Emilia-Romagna is bovendien de thuisbasis van enkele prestigieuze automerken, zo ook voor de bolides van het steigerende Italiaanse raspaard. Aan culturele uitstapjes geen gebrek, dankzij Verdi en Fellini. En wie de 498 treden van de Torre degli Asinelli trotseert, wordt beloond met een prachtig uitzicht over Bologna en de oudste universiteit van het Westen, opgericht in 1088. Ook levensgenieters en lekkerbekken zijn in Emilia-Romagna aan het goede adres voor het grootste aanbod lekkers van gecontroleerde herkomst.

 

Het kloppende hart van Italië – Umbrië

WAAR HET AVONTUUR LONKT

EN DE ‘BACI DI PERUGIA’ ALOMTEGENWOORDIG ZIJN

 

 

Umbrië wordt met recht en rede “het groene hart van Italië” genoemd. Heuvels en bescheiden bergen kijken uit over het landschap en geven gewillig hun geheimen prijs aan wandelaars, fietsers en ruiters. Wandelaars kunnen hun hart ophalen langs de pelgrimroutes naar Assisi, de stad die door UNESCO tot Werelderfgoed werd uitgeroepen en waar de relikwieën van de heilige Franciscus bewaard worden. In de omliggende dorpjes wanen bezoekers zich in de middeleeuwen en kunnen ze zich volop te goed doen aan truffels, olijfolie, kaas of … waarom geen zoete zonde? Bij Perugina bijvoorbeeld, de producent van de beroemde Baci, de knapperige pralines gevuld met hazelnootganache. Want na een bezoekje aan de fabriek mag een degustatie uiteraard niet ontbreken!

Rechtstreeks naar het centrum – Le Marche

EEN OVERVLOED AAN CULTUUR

 

Welkom in de regio met de hoogste concentratie aan religieuze bouwwerken, de nalatenschap van een lange, pauselijke traditie. Kerken, abdijen en kloosters vervoeren ons naar hogere sferen. De overvloed aan keuze brengt ons gelukkig weer met beide voeten op de grond. Le Marche telt heel wat steden met een rijke kunstgeschiedenis die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst genoteerd staan. Zo is er Urbino, bekend om zijn rijke renaissanceverleden en de woning van meesterschilder Rafaël. In de stad is ook een van de oudste universiteiten ter wereld gevestigd. Pesaro zindert dan weer op de operaklanken van Rossini, terwijl Ascoli Piceno verwondert met zijn middeleeuwse centrum. De vele boetiekjes bieden een welgekomen pauze tussen alle cultuur door. En op enkele kilometers van de historische centra vinden koopjesjagers vast en zeker hun gading in de vele outletstores met Italiaanse topmerken!

Op naar het centrum – de Abruzzen

DE ONGEREPTE, GULLE EN VERRUKKELIJKE NATUUR

 

Welkom in een regio waar bezoekers van de ene verbazing in de andere vallen en de rijke natuur tal van aangename verrassingen voor hen in petto heeft. De schitterende schoonheid van het landschap nodigt uit tot zalig nietsdoen op de witte stranden, langs de rotsen van de Costa dei Trabocchi of tijdens een wandeling door de nationale parken van de Abruzzen. Een weetje: dit is een van de weinige plaatsen op aarde waar nog wilde wolven en beren gespot kunnen worden. Geen betere plaats ook om na een avontuurlijke dag op krachten te komen met de vele gastronomische specialiteiten uit de regio. Maccheroni alla chitarra (‘gitaarpasta’), scapece (gebakken vis, ingemaakt in azijn uit Chieti), brodetto di pesce (traditionele vissoep) aan de kust, of de fijne vleeswaren, waaronder de verrukkelijke ventricina (worst, typisch voor de streek) …

Een bezoekje aan de kleinste regio van Italië - Molise

TREED IN DE VOETSPOREN VAN DE HERDERS

                  

 

Al van de ‘tratturi’ gehoord? Deze oude routes voerden herders en hun kuddes van Puglia naar de Abruzzen, op zoek naar verse graaslanden en een gepaster klimaat voor het kweken van schapen. Tegenwoordig baden deze vlot toegankelijke routes in het groen, ideaal om het landschap te verkennen. Bergen en heuvels zover het oog reikt, weelderige natuurgebieden en helderblauw water dat de fijne zandstranden streelt … de ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie. Wie even halt wil houden, kan terecht in een van de vele boerderijen of herbergen om de plaatselijke gastronomie te ontdekken. Macaroni alla chitarra, polenta met tomatensaus, il tartufo di Isernia enz.

Parel van het Zuiden – Basilicata

WELKOM IN MATERA, CULTURELE HOOFDSTAD VAN EUROPA

 

De Culturele Hoofdstad van Europa 2019 ligt dit jaar in de Italiaanse regio Basilicata. Die eer valt de prachtige stad Matera te beurt, UNESCO-werelderfgoed en dit jaar het decor voor tal van shows, tentoonstellingen en andere grootschalige evenementen. De stad viel overigens al te bewonderen op het witte doek. In 2004 draaide Mel Gibson er zijn controversiële film The Passion of the Christ. En 40 jaar eerder al koos Pier Paolo Pasolini voor het landschap van Matera om Il Vangelo secondo Matteo op te nemen.

 

Volle vaart richting de eilanden – Sardinië

LANG LEVE DE SARDINIËRS

 

          

 

Een eeuwenoude cultuur, een helderblauwe zee, verlaten dorpen, de ‘trenino verde’, de stranden langs de Costa Smeralda als geliefkoosde plek voor de jetset … een bijzonder allegaartje dat Sardinië net zo ondoorgrondelijk als verbluffend maakt. Tussen de bergen van Barbagia nestelen zich prachtige dorpjes die uitkijken over het met burchten doorspekte landschap van de Sardiniërs. Hun liefde voor het eiland werd vereeuwigd in de fresco’s van Orgosolo. Sommige dorpjes worden overigens bewoond door een recordaantal honderdjarigen. In Ogliastra nemen wetenschappers van over de hele wereld de levenswijze van de inwoners onder de loep, op zoek naar hun geheim. De eenvoudige, maar smaakvolle lokale gastronomie zit daar ongetwijfeld voor iets tussen: pane carasau, gegrild speenvarken, zalm 'alla Carloforte', spaghetti met zee-egel en pecorino … Proeven is een must!

 

                    

Het uiterste zuiden – Sicilië

HET HINTERLAND OPZOEKEN

 

        

Een verblijf in Taormina, een bezoekje aan Palermo, de Etna beklimmen of het prachtige Syracuse bewonderen … Klinkende namen die ieder van ons doen wegdromen van deze Italiaanse parel in de Middellandse Zee. Maar naast steden met een rijk kunstverleden en beroemde monumenten kent Sicilië ook een nieuw en nog onbekend duurzaam toerisme, dichter bij de bewoners. In het bergachtige hinterland bruisen de dorpjes opnieuw van het leven dankzij de solidariteit onder de bewoners. In de hoger gelegen stad Favara, vlak bij de tempelvallei van Agrigente, werd een historische wijk nieuw leven ingeblazen door een kunstenaarscollectief. Ateliers, designshops, een bar met zwembad en winkels met streekproducten ontvangen de bezoekers met open armen. En de in het zwart geklede weduwes, zittend op een houten stoel voor hun kleurrijk herschilderde gevel, wekken geen verbaasde blikken meer.